Wednesday, April 3, 2013

Me asistencen e Konsullit te Nderit te Lituanise ne Shqiperi Z. Kastiot Haskaj u organizuar me date 24/03/2013 ndeshja miqesore e futbollit ndermjet ekipeve kombetare te Shqiperise dhe Litanise.

Friday, March 22, 2013

Ne ambjenete e zyrave te Konsullit te Nderit te Lituanise ne Shqiperi me rastin  e festes kombetare te Lituanise zhvillohet pritja me rastin pjesetare te trupeve dipllomatike ne shqiperi si dhe anetare te komunitetit te biznesit.

HISTORIA DHE VLERAT

Ne jemi krenarë për historinë tonë dhe u tregojmë vazhdimisht mysafirëve tanë të huaj mbi gjërat që na prekin dhe na mbushin shpirtin, na japin forcë dhe na bëjnë të veçantë e të njohur në të gjithë botën.

SHOQËRIA DHE NJERËZIT NË LITUANI

Nëse doni vërtet të njihni Lituaninë duhet që në fillim të njihni njerëzit e saj. Shumica e lituanezëve janë shumë të sinqertë, mikpritës dhe të gjendur dhe, si të tillë, ne presim të njëjtin trajtim edhe nga mysafirët tanë. Lituanezët janë njerëz jetëgjatë kështu që, nëse do të keni mundësinë të flisni me njerëz më të moshuar do të sillni në vendin tuaj shumë histori dhe përvoja interesante.

Flora dhe Fauna

Lituania gjendet në zonën e pyjeve të buta, që ka florën dhe faunën e saj karakteristike. Shumica e pyjeve janë halore, bredh i kuq dhe mështeknë, ndërsa verri, frashëri dhe lisi gjenden në sasi më të vogël. Pyjet zënë thuajse një të tretën e territorit të vendit.

Gjatë vizitës në Lituani ju do të dëgjoni herët a vonë për kastorët; ata janë kafsha më e përhapur në vendin tonë. Kastorët, jashtëzakonisht pjellorë, ndërtojnë digat e shtëpizat e tyre në përrenjtë, liqenet dhe lumenjtë tanë. Ndërsa tani të flasim për lejlekët!
Më shumë

Lituania ka dendësinë më të madhe të lejlekëve në Evropë me 13 000 çifte. Kjo është arsyeja pse Lituania njihet si vendi i lejlekëve dhe lejleku është zogu kombëtar i vendit tonë. Pasi ata rrisin zogjtë e tyre në Lituani, lëvizin drejt jugut përmes të gjithë kontinentit. E gjithë Evropa duhet të jetë mirënjohëse; po tështoheshin gjithë këta lejlekë në vendin tonë, kush do t’ua çonte foshnjat prindërve të rinj evropianë?


Nëse jeni të interesuar për speciet e rrezikuara dhe kafshët e rralla, Lituania ka ende gjedhë të rralla – bizonë të egër evropianë–qëjanë lënë të egër. Në vitin 2010 ishin 60 bizonë që jetonin në gjendje të egër dhe çdo vit tufat e tyre shtohen për të mbushur sërish pyjet tona:

  • Numri i përgjithshëm i specieve të bimëve të regjistruara në Lituani është gati 2,000, nga të cilat 16 specie janë zhdukur tashmë;
  • Numri i përgjithshëm i gjallesave vertebrore që gjenden në Lituani është mbi 500. Nga këto 70 janëgjitarë, 369 zogj, 100 peshq;
  • Numri i përgjithshëm i gjallesave jovertebrore vlerësohet të jetë mbi 200,000. Prej tyre 150,000 janë insekte, rreth 1,200 të familjes së merimangave dhe rreth 170 molusqe;
  • Numri i përgjithshëm i specieve të kafshëve dhe bimëve që përmban Libri i Kuq i të Dhënave i Lituanisë(Lietuvos Raudonaja knyga) është768.