Wednesday, April 3, 2013

Me asistencen e Konsullit te Nderit te Lituanise ne Shqiperi Z. Kastiot Haskaj u organizuar me date 24/03/2013 ndeshja miqesore e futbollit ndermjet ekipeve kombetare te Shqiperise dhe Litanise.

Friday, March 22, 2013

Ne ambjenete e zyrave te Konsullit te Nderit te Lituanise ne Shqiperi me rastin  e festes kombetare te Lituanise zhvillohet pritja me rastin pjesetare te trupeve dipllomatike ne shqiperi si dhe anetare te komunitetit te biznesit.

HISTORIA DHE VLERAT

Ne jemi krenarë për historinë tonë dhe u tregojmë vazhdimisht mysafirëve tanë të huaj mbi gjërat që na prekin dhe na mbushin shpirtin, na japin forcë dhe na bëjnë të veçantë e të njohur në të gjithë botën.

SHOQËRIA DHE NJERËZIT NË LITUANI

Nëse doni vërtet të njihni Lituaninë duhet që në fillim të njihni njerëzit e saj. Shumica e lituanezëve janë shumë të sinqertë, mikpritës dhe të gjendur dhe, si të tillë, ne presim të njëjtin trajtim edhe nga mysafirët tanë. Lituanezët janë njerëz jetëgjatë kështu që, nëse do të keni mundësinë të flisni me njerëz më të moshuar do të sillni në vendin tuaj shumë histori dhe përvoja interesante.

Qeveria dhe Politika

Lituania është republikë demokratike e pavarur me parlament shumëpartiak. Pushteti legjislativ i shtetit tonë qëndron tek Seima (siç e quajmë ne parlamentin tonë), pushteti ekzekutiv tek qeveria. Politika e jashtme e Lituanisë bëhet nga Presidenti dhe qeveria.

Mandati i Presidentit në vendin tonëështë 5 vjet. Presidenti zgjidhet nga të gjithështetasit e Lituanisëme moshë mbi 18 vjeç. Presidenti nuk mund të zgjidhet për më shumë se dy mandate të njëpasnjëshme. Aktualisht vendi ynëudhëhiqet nga kreu i shtatë i shtetit që pas shpalljes së pavarësisëdhe gruaja e parë presidente: Dalia Grybauskaite.

Seimas është emri i parlamentit tonë, organi më i lartë ligjvënës. Seimas është një parlament me një dhomë me 141 anëtarëtë cilët zgjidhen me zgjedhje të drejtpërdrejta e të fshehta për një mandat 4 vjeçar. Sesioni i parë i Seimas pas zgjedhjeve hapet nga anëtari më i moshuar i Seimas.

Qeveria përbëhet nga Kryeministri (aktualisht Algirdas Butkevicius) që e drejton atë dhe një kabinet prej 14 ministrash, organi ekzekutiv i vendit.
Lituania është një republikë shumëpartiake. Partitë më të njohura në Lituani janë Social-Demokratët dhe Bashkimi për Atdheun –Kristian-Demokratët Lituanezë.