Wednesday, April 3, 2013

Me asistencen e Konsullit te Nderit te Lituanise ne Shqiperi Z. Kastiot Haskaj u organizuar me date 24/03/2013 ndeshja miqesore e futbollit ndermjet ekipeve kombetare te Shqiperise dhe Litanise.

Friday, March 22, 2013

Ne ambjenete e zyrave te Konsullit te Nderit te Lituanise ne Shqiperi me rastin  e festes kombetare te Lituanise zhvillohet pritja me rastin pjesetare te trupeve dipllomatike ne shqiperi si dhe anetare te komunitetit te biznesit.

HISTORIA DHE VLERAT

Ne jemi krenarë për historinë tonë dhe u tregojmë vazhdimisht mysafirëve tanë të huaj mbi gjërat që na prekin dhe na mbushin shpirtin, na japin forcë dhe na bëjnë të veçantë e të njohur në të gjithë botën.

SHOQËRIA DHE NJERËZIT NË LITUANI

Nëse doni vërtet të njihni Lituaninë duhet që në fillim të njihni njerëzit e saj. Shumica e lituanezëve janë shumë të sinqertë, mikpritës dhe të gjendur dhe, si të tillë, ne presim të njëjtin trajtim edhe nga mysafirët tanë. Lituanezët janë njerëz jetëgjatë kështu që, nëse do të keni mundësinë të flisni me njerëz më të moshuar do të sillni në vendin tuaj shumë histori dhe përvoja interesante.

Rreth Lituanise

Historia

Ne jemi krenarë për historinë tonë dhe u flasim vazhdimisht mysafirëve të huaj për gjërat qëna prekin dhe na mbushin shpirtin, na japin force dhe besim dhe që na bëjnëtë veçantë e të njohur në gjithë botën.

Qeveria dhe Politika

Lituania është republikë demokratike e pavarur me parlament shumëpartiak. Pushteti legjislativ i shtetit tonë qëndron tek Seima (siç e quajmë ne parlamentin tonë), pushteti ekzekutiv tek qeveria. Politika e jashtme e Lituanisë bëhet nga Presidenti dhe qeveria.

Gjuha lituaneze

Lituanishtja është gjuha më e vjetër indo-evropiane në përdorim. Ajo përdoret nga vetëm 4 milionë njerëz në të gjithë botën, përfshi edhe fqinjët tanë polakë dhe bjellorusë që jetojnë në kufi me Lituaninë, si edhe komuniteti lituanez në Shtetet e Bashkuara, Kanada, Argjentinë, Brazil, Britaninë e Madhe, Irlandë, Spanjë, Gjermani, Australi, Letoni dhe Rusi.

Gjeografia dhe Klima

Ne ju ftojmë të vizitoni Lituaninë në stinëtë ndryshme të vitit për të parë sa ndryshe duket vendi ynë gjatë vitit. Ne e dimë ç’do të thotë pranverë me diell, verë e nxehtë, vjeshtë e gjatë dhe e ngrohtë dhe dimër i acartë. Ne e dimë edhe si është dielli i nxehtë, shiu i lagësht, era e fortë dhe stuhia e dëborës.

Flora dhe Fauna

Lituania gjendet në zonën e pyjeve të buta, që ka florën dhe faunën e saj karakteristike. Shumica e pyjeve janë halore, bredh i kuq dhe mështeknë, ndërsa verri, frashëri dhe lisi gjenden në sasi më të vogël. Pyjet zënë thuajse një të tretën e territorit të vendit.